Resepi Simple, Senang & Jimat Asam Pedas Ikan Kembong

Hello,

Weekend2 ni rajin nak memasak and housemates craving nak makan asam pedas and the only ikan in stock adalah ikan kembong. Boleh lah dari takda. And this recipe is dedicated for G5 yang mengidam asam pedas especially si ibu yg buyong Ayu Ketum. Haha



Bahan-bahan:
Bahan A
Cili Kering -  15 tangkai
Bawang besar - 1 biji
Bawang putih - 4 ulas
Halia - 2 cm
Belacan - agak2 sikit je

Bahan B 
Ikan kembong - 4 ekor
Kacang Bendi
Tomato
Daun Kesum
Bunga Kantan
Air Asam Jawa
Minyak untuk menumis
Garam, dan gula secukup nya.

Cara-cara:
  1. Rebus cili kering dan toskan untuk buang biji cili tu. Potong bawang besar, bawang putih, halia dan masukkan semua Bahan A dalam blender dan blend halus okay. 
  2. Panskan minyak dalam kuali/periuk. Tumiskan bahan yang blend tadi dan tunggu sampai pes tu naik minyak ye. Api perlahan je. 
  3. Dah naik minyak bolehlah masukkan air asam jawa dan tunggu mendidih. 
  4. Lepas mendidih masukkan daun kesum, bunga kantan, kacang bendi seterusnya masukkan ikan. 
  5. Masukkan garam dan gula secukupnya dan akhir sekali masukkan tomato. Dah siap boleh lah hidangkan dan makan.  
Simple je kan nak masak asam pedas. And not even use high budget. Don't forget to try out this recipe.

Till then,
Efa

Istiadat Konvokesyen UiTM Perak Ke-82 (20 Mei 2015)

Hello hello hello!!!

Finally, I just graduated my Bachelor of Business Administration (Hons) Business Economics. Alhamdulillah First Class and ANC. Tiga tahun menempuhi onak dan ranjau kat UiTM Seri Iskandar. No regret! I love the environment kat Seri Iskandar. Tak polluted sangat since tempat tu taklah bandar mana actually. *tangan di dada mata ke tas*

Zaman sekarang konvo pun dah macam kahwin nak pre-convo bagai. So my friends ajak pergi Marina Resort, Lumut utk photoshoot gamabr konvo. Gambar bertemakan laut memang such a beautiful picture. Nice tempat tu.

Ni antara gambar-gambar pre-convo:




Berminat dengan gadis-gadis ini? PM for best hantaran price. *joke*


Cantik kan tempat ni? Diorang ni lah kawan-kawan suka dan duka, gadis gosip jemah apa semua. Study pun dengan diorang ni jugak. Muka happy gila konvo. Puihh

Anyway, memandangkan kita ni anak desa kenalah photoshoot kat sawah padi. Ini trademark kampung kita sejak kecil lagi. Setiap hari bangun tidur pun nampak sawah. I'm proud of my kampung and dibesarkan di kampung thus able to see all of this.

 

Okay gambar-gambar kat bawah ni pulak waktu hari konvo berlangsung:


Mak dan Ayah sentiasa memberi semangat. Sayang Mak dan Ayah!


My youngest brother.




Ekzaited gilos semua

Thanks to my family sebab menemani di hari konvo dari pagi. And thanks UiTM sebab bagi bunga waktu bergambar dengan other ANC students with Tan Sri. Jimat kat situ tak payah beli bunga. Mahal kan flower bouquet.

And special thanks to kakak-kakak classmates and Miwi yang sanggup putus urat kentut gelak dengan kita hari-hari and I really looking for another trip with you guys. Cepat someone plan for next vacation. Hehe
Tahniah semuaaa!!!

So to those who still studying in university, you guys don't ever give up okay. Keep focus and insyaallah you'll graduted with flying colors.

Till then,
Efa

Easy Vanilla & Chocolate Cupcakes Recipe




Ingredients:

1 cup castor sugar
110g butter
2 eggs
1 1/2 cup flour
1 3/4 teaspoons baking powder
2 teaspoons vanilla extract
1/2 cup milk
2 tablespoons cocoa powder

Directions:

1. Preheat the oven to 180 degrees C.

2. In a medium bowl, cream together sugar and butter. Beat in the eggs, one at a time then stir in             vanilla.

3. Combine the sifted flour and baking powder, add to the creamed mixture in two batches and               stirring well by using spatula. Gradually, mix in the milk until smooth.

4. Mix together cocoa powder and water to form paste.

5. Move half of the cupcake mixture into a second bowl and stir in the cocoa mixture, until it is well       combined. Scoop the mixture into the prepared tins, filling cups 3/4 full. Repeat with the vanilla  cupcake mixture.

6. Bake cupcakes for 25-30 minutes and top with your favorite icing.



This is how my cupcakes look. 
Enjoy your cupcakes and do share with others!



Till then,
Efa