Emak

Entry hari ini nak cerita tentang seorang emak. It doesn't matter how you call your mom such as emak, ibu, mama, bonda, mommy and sooo on as long as it pays respect to your mother.

Nowadays, selalu kita dengar anak-anak yang tak hormat kan ibu bapa mereka. Tolak, sepak terajang. Sampai pulak hati diorang buat macam tu kan walhal emak ni nak jentik kita sikit pun rasa kesian.

Kita selalu ingatkan diri janganlah jadi macam tu andai kata suatu hari nanti kita punya rezeki lebih kenalah selalu ingat dan bantu mak kita. Kadang-kadang manusia ni dari kecil sayangkan emaknya tapi bila dah kaya dan berjaya mulalah lupa dan rasa diri hebat.

Lagi satu, anak lelaki yg dah berkahwin rela dengar cakap isteri sampai abaikan emak tu. Lupa segala pengorbanan ibu tu dari lahirkan, menjaga dia sampai dah berjaya gini. Macamlah tak pergi sekolah agama rakyat masa kecik dulu kan. Ustazah kan dah hajo orang lelaki syurga nya di bawah telapak kaki emaknya sehingga lah dia mati. FAHAM??



Panjang pulak mukaddimah campur bebel2 sikit. Kita memang suka bab bebel2 ni. Actually, this entry is dedicated for a friend of mine, Kak Wawa di mana baru sahaja kehilangan emaknya dua hari yg lepas.

Al- Fatihah...

Ajal dan maut di tangan Tuhan. Ya, bercakap mmg senang dari yang mengalami. I've seen her mother twice tapi sedikit sebanyak saya dapat merasakan kesedihan Kakwa. Siapa yg tak sedih kehilangan seorang emak buat selamanya. Lebih-lebih lagi untuk Kakwa sebab dia memang sangat2 rapat dengan arwah ibunya. But I believe Kakwa seorang yg kuat dan boleh hadapi semua ni. Kami rakan-rakan sentiasa menyokong Kakwa.

Kita jugak doakan semoga arwah emak Kakwa ditempatkan dalam kalang orang yang beriman. Kepada anda yg baca entry ini jangan lupa sedekah kan Al-Fatihah ye untuk arwah.

Lastly, kepada yg masih ada emak, seek for apologize, jaga emak awak baik-baik, jangan kecilkan hati mereka. Bukan emak je taw, ayah pun kena sayang juga. *peringatan untuk diri sendiri*.

Thank you.


Meet my mom, people!





2 comments:

  1. Terima kasih efa sebab dtg rumah haritu, terima kasih jadi pendengar setia dan lain-lain. Muahhh cikedd ❤️

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama. Kita semua akan support awak okay.

      Delete