Resepi Pancake Simple dan Sedap!

Hello hello helloo semua.

Mesti terkinja-kinja tunggu iols update resepi pancake kat sini kan? Haha

Perasan giloss!

Seronoknya nak menaip dikala cuaca mendung kat luar dengan angin sepoi-sepoi. Korang nak dgr ke aku bebel2 ni?

Lupa pulak! Pancake aku ni dicecah dgn chocolate sauce. So, kalau korang nak guna maple syrup ke, madu ke, jem buah-buahan ke, terpulang okay. Ikut selera masing-masing.

Let's go through to the recipe now!

Resepi Pancake:

Bahan-bahan 

(Pancake)
1 cawan tepung gandum
1 cawan fresh milk (tak kisahlah nak full cream/low fat)
1 biji telur
1 sudu kecil baking powder
2 sudu gula
2 sudu butter (dicairkan)
Secubit garam

(Chocolate sauce)
Cooking chocolate
1 cawan fresh milk


Cara-cara:

1. Cairkan 2 sudu butter dan masukkan ke dalam mangkuk. Masukkan sebiji telur dan 1 cawan fresh milk. Pukul lah sampai sebati. Penggunaan food processor atau hand mixer amat digalakkan. Aku guna food processor je. Kalau takde, guna jelah whisk tu. Kalau takde jugak, garfu ada kan?

2. Dalam mangkuk lain, campurkan 1 cawan tepung gandum, secubit garam dan 1 sudu kecil baking powder dan gaulkan. Seterusnya boleh campurkan sekali ke dalam adunan telur, susu dan butter tadi. Masukkan 2 sudu gula.

3. Kacau hingga sebati dan takde tepung berketul-ketul ye. Dah siap, tinggalkan sekejap dalam 15 minit. Haa sementara ni bolehlah korang sediakan chocolate sauce untuk dimakan bersama pancake ni.

4. Caranya, masukkan 1 cawan fresh milk dan tunggu hingga mendidih. Api slow je sampai dia blup blup gituuu. Pastu masukkan cooking chocolate and kacau hingga larut. Dah siap tu masukkan dalam mangkul comel2 korang tuu. Kepekatan sos tu bergantung kepada kuantiti coklat yg korang guna. Lagi banyak coklat lagi lah pekat sos tersebut.

5. Okay berbalik kepada adunan pancake, kacau sikit adunan tu sebelum dimasak sebab dia tgh mengembang dek kerana baking powder. Panaskan non-stick pan ke medium heat, dan letak lah adunan atas pan tersebut dalam 2-3 sudu. Untuk pastikan bahagian bawah dah mask, korang akan nampak permukaan atas pancake tu mcm ada bubble2 taw. Ala-ala kawah di bulan tu. Lepastu, korang terbalikkan lah pancake tu. Tunggu sampai masak eh. Make sure dua-dua bahagian evenly brown taw.

6. Then, angkatlah masukkan dalam pinggan. Buatlah plating apa pun okay sebab akhirnya plating tu akan ke perut jugak.

Dah penat-penat bagi resepi, kenalah tunjuk pancake aku buat semalam.

Tadaaaaaaaa

Snap picture macam ni pulak. Cliche sangat pancake layer macam yg orang lain post tu kan. 
A friend of mine tanya, coklat kat atas pancake tu tulisan cina ke? And I was like.. erkk?? Tu campak je coklat actually. Feeling2 pulak plating pancake tu.

Jangan lupa cuba resepi yg senang yang amat ni. Pejam mata buat hokay! Haha


Till then...


Eggless Churros and Chocolate Recipe!

Hello there!

I'm really excited to post a new recipe which is CHURROS. It has been two weeks since Kakwa and I youtubing the churros recipe and of course there are a lot of version out there.

So, yesterday was the best and stress-free day to make it. We did it in Kakwa's home since she has a lot of baking tools (not related at all to churros) and all of the things I need to buy was.....Cooking chocolate and fresh milk since Kakwa already has the flour, butter and so on. Hehe

Without saying much, let's take a look to the recipe:

1 cup flour (I use wheat flour)
1 cup of water
1 tea spoon of vanilla extract
1/2 cup of butter
A pinch of salt
Oil for frying
1 cup fresh milk
2 bars of cooking chocolate

Direction:

1. Combine 1 cup of water and butter in a sauce pan and boil to high heat.

2. Put in 1 cup of flour and a pinch of salt into the pan and use spatula to stir the dough and reduce to low heat and continue to stir like crazy for several minutes.

3. While constantly stirring, remove the  heat, put in the vanilla extract and let the dough to cool enough.

4. Heat about 2 inches of oil in a heavy, high-sided pot over  a medium-high heat.

5. Next, spoon the dough into a piping bag fitted with a large tip. Squeeze a 3 to 4 inches strip of dough into the oil. You can repeat it to 4 or 5 strips at a time. Fry them until they turn golden brown and transfer them to a plate.

6. Combine 1 cup of fresh milk and 2 bars of cooking chocolate into a sauce pan and let them boil on a medium-slow heat. Stir constantly until the chocolate melt and thick.

7. Serve in your favorite cup or in any small cute jar.

This is our version of Churros!






Cameron Highland

Weeehoooo

It's Cameron Highland people!

Cewah mengada nak fefeeling mcm baru pergi padahal baru nak update. Actually, first time ni aku dan adik-beradik jejak kaki kat tanah tinggi Cameron. Mom and dad are excluded as first timer sebab pernah pergi zaman diorang cinta cintun dulu.

Dah lama berniat nak pergi tapi tahun ni jugak baru hasrat tu kesampaian. Kitorang pergi pada 6 Oktober bersamaan 11 Zulhijjah iaitu pada Hari Raya Haji. Tak sleepover kat sana pun sebab last minute plan and most of the hotels fully booked. Alahh doesn't matter lah sebab bukan jauh mana pun. Dalam dua jam perjalanan je tu pun sebab naik dari Simpang Pulai. Ramai yang kata kalau naik dari Tapah lebih cepat tapi jalan dia na'uzubillah sempit dan penuh liku-liku serta onak dan ranjau. So, why nak susah pening muntah bagai kalau ada alternatif lain kan. Pergi ikut Simpang Pulai, balik pun ikut Simpang Pulai. I prefer to have a long journey rather than a complicated one. Huhh

Tagunaa adik aku ambik gambar pun sekerat-sekerat

Emak

Entry hari ini nak cerita tentang seorang emak. It doesn't matter how you call your mom such as emak, ibu, mama, bonda, mommy and sooo on as long as it pays respect to your mother.

Nowadays, selalu kita dengar anak-anak yang tak hormat kan ibu bapa mereka. Tolak, sepak terajang. Sampai pulak hati diorang buat macam tu kan walhal emak ni nak jentik kita sikit pun rasa kesian.

Kita selalu ingatkan diri janganlah jadi macam tu andai kata suatu hari nanti kita punya rezeki lebih kenalah selalu ingat dan bantu mak kita. Kadang-kadang manusia ni dari kecil sayangkan emaknya tapi bila dah kaya dan berjaya mulalah lupa dan rasa diri hebat.

Lagi satu, anak lelaki yg dah berkahwin rela dengar cakap isteri sampai abaikan emak tu. Lupa segala pengorbanan ibu tu dari lahirkan, menjaga dia sampai dah berjaya gini. Macamlah tak pergi sekolah agama rakyat masa kecik dulu kan. Ustazah kan dah hajo orang lelaki syurga nya di bawah telapak kaki emaknya sehingga lah dia mati. FAHAM??



Resepi Sweet Potato and Carrot Soup

Hari tu kita bawa food pergi office. Padahal food is not allowed in the office. I'm not trying to break the law. It just....hmmmm*no reason*. Actually, nak bagi officemates rasa and their feedback pun okay lah. Semua kata sedap! *terkinja-kinja*. So, kita nak share lah resepi ni dengan awak-awak semua. Sharing is caring KADANG-KADANG. Certain benda like assignments makes me  "I'm not a caring person so I won't share!". Cehh taklah sekejam tu. Panjang pulak menjemah jom tgk resepi ni dulu okay.



Annual Dinner BESTAC & MARSA 2014

Finally!
Our last dinner for degree as an economics students.
Okay lupa, Assalamualaikum semua. Last time update tentang 'holiday' kami ke Pangkor. Bukannya tiada cerita nak dikongsi bersama, tapi kekangan masa haiii lah apakan daya. Cewahh!

My entry tonight is about our dinner which combining two awesome Business Studies = Economics+Marketing students. Sumpah memang havoc gila malam tu. Oh! That night theme was Wedding & International Culture.



#KePangkorKeKite

Hai semua!!!!

Hari ni nak update pasal short vacation dgn Ze Girls minggu lepas. Sebenarnya ni first time pergi Pangkor padahal dah lama menetap kat Perak. ishh3. Tapi apa yg pasti adalah LAUT DIA CANTIK GILAAAA!! Biasanya pergi Teluk Batik atau Teluk Senangin tak sebersih dan sebiru air laut kat Pangkor tu. 

Percutian singkat ni jugak sebenarnya nak dijadikan satu memori dgn kawan-kawan (akak-akak sebenarnya) waktu degree ni. Tak pernah lagi bercuti dgn diorang ni. Tapi semua best2 gila. 

Kita mannndi dulooo